Monday, August 03, 2009

Ya ALLAH, jauhkan kami dari wabak ini...


Dulu burung yang kena selsema sekarang babi pulak yang kena selsema. Wabak yang bermula di Mexixo sudang masuk ke negara jiran iaitu Amerika Syarikat.

Apa itu H1n1?

Selalu dengar tapi tak tahu ertinya.. Mari kita tahu ringkasan apa yang wabak yang manusia satu dunia takut.

“H” bermaksud Hemagglutinin protein

“N” bermaksud Neuraminidase protein

babi h1n1 Wabak Selsema Babi H1N1

H1N1 adalah sejenis spesis dalam golongan Influenza A virus.Telah mengalami pelbagai jenis mutasi dan hidup dalam badan manusia dan haiwan. Terdapat 16 jenis avian lain lagi.

Bulan April 2009 ini dilaporkan 80 orang telah terkorban dan 1500 seluruh dunia telah dijangkiti. Macam bahaya sungguh virus ini. Masa wabak Selsema Burung dulu pun ramai yang terkorban, tapi penyakit selsema burung tersebar melalui burung.

Selsema babi ini disebarkan oleh manusia pula. Ini yang mencetuskan keadaan panik di Mexico dan Amerika Utara. World Health Organization (WHO) pada 24 April 2009 dengan situasi yang begini bersetuju untuk mengistiharkan krisis kecemasan kesihatan antarabangsa.

Dapatkan cerita/ berita terkini dari sana dengan membaca suratkhabar Mexico. Anda akan tahu betapa seriusnya wabak ini..:: Sedetik Waktu Berlalu Mendekatkan Yang hak kepada Hak-NYA ::.

No comments: